Over pizza



Tomatensaus
De passata simpelweg bijkruiden met peper, zout en spaghettikruiden (of wokkruiden, of provencaalse kruiden, alles kan, eventueel wat pikant toevoegen). Heb je nog een overschotje tomaten, dan kan je die fijngesneden toevoegen. Gebakken uitjes zijn ook een goede smaakmaker die je door de passata kan roeren.


Toppings
De meeste pizzas die ik maak hebben één enkele topping, het blijven tenslotte veredelde boterhammen waarvoor de Jonna kampregel geldt één belegje = één boterham. Wij belgen hebben de gewoonte om veel te veel te stapelen.

Je kan hiervoor ook allerlei overschotjes gebruiken die je nog in de frigo hebt liggen, dat is beter dan weggooien.

Klaar om in de oven te schuiven: 2x Kip, 2x Salami, Brie en Pesto

Bereiding
Er bestaan honderden recepten om zelf pizzadeeg te maken met telkens iets wisselende verhoudingen bloem en water, je moet zelf een beetje zoeken wat voor jouw deegmengsel en voor jezelf het beste werkt.
Ik maak altijd pizzabodems van rond de 250g deeg en rol ze uit tot een bodem van 30cm diameter die ik dan op blauwstalen bakblikken leg.

Zo doe ik het:
Kneed 155 bakmix (of bloem met gist en snufje zout) met een scheutje olijfolie en 95ml water per pizza tot een soepel deeg, en verdeel het in bolletjes van 250g.

Op een bebloemde tafel duw je het bolletje deeg plat en vouw hem dubbel en herhaal. Elke keer het deeg een beetje draaien en herhalen tot je een mooie strak bolletje deeg hebt (op spanning brengen). Leg deze een half uurtje apart om te rijzen.

Prepareer ondertussen de toppings en warm de oven op tot 240°.

Duw het bolletje eerst plat met vingers en handen, en dan met de deegroller tot een schijf van iets meer dan 30cm. Leg hem op een ingeolied bakblik, strijk er 2-3 eetlepels tomatensaus over met circulaire bewegingen, beleg met de geraspte mozarella en als laatste met de toppings.

Voor een extra krokante korst kan je de pizza uitrollen op rijstgries in plaats van op bloem.

Bak af in de oven, snijd in stukken en dien op.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten